19.02.2021

ЗИМА ЛІТО ЗУСТРІЧАЄ, ЗАМОРОЗИТИ ЙОГО ХОЧЕ…

Від адміністрація

Стрітення — свято початку весни.
Головним дійством у цей день, у давнину, було освячення вогню й води; стрітенські свічки вважалися чарівними і мали назву «громниця» («громничка»). Їх запалювали й ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому, щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз не побив дерева.

18 лютого вихованці народознавчо-фольклорного клубу «Джерельце» КЗ ПО ГСР «ЦДЮТ» (керівник Туровська В.С.) провели обрядове дійство за давніми народними традиціями відзначення свята Стрітення.

Учасниками святкового дійства були вихованці клубу та учні молодших класів. На святі, як і в давнину, діти водили хороводи
✨ «Ой, минула вже зима»,
✨ «Щебетала пташечка».

Спеченими з допомогою бабусь та мам жайворонками діти закликали Весну. У виконанні дітей звучали пісні «Стрітення», «Сонячний промінчик». Дівчатка з 3-Б класу виконали танок «Іде весна». В обрядове дійство були включені театралізовані міні-сценки, в яких казкові герої Весну шукали. Лунали «закликання» Весни, прислів’я та приказки про це свято.

Цим обрядовим дійством вихованці клубу «Джерельце» завершили зимовий цикл народних свят, продемонстрували знання традицій та обрядів жителів нашого краю.

Захід проходив в актовій залі ОНЗ Гребінківський НВК при активній участі педагогів навчального закладу.